Turkiet drar sig ur fördraget som skyddar kvinnor från våld

Turkiet drar sig ur fördraget som skyddar kvinnor från våld

Turkiet drar sig ur fördraget som skyddar kvinnor från våld

"<yoastmark

Turkiet drar sig ur fördraget som skyddar kvinnor från våld.  har dragit sig ur världens första bindande fördrag för att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor, enligt ett presidentdekret på fredag, i den senaste segern för konservativa i president Recep Tayyip Erdogans regeringsparti.

Istanbalkonventionen från 2011 krävs att regeringar antar lagstiftning som åtalar våld i hemmet och liknande övergrepp, liksom våldtäkt för äktenskap och könsstympning av kvinnor. Ingen anledning lämnades för tillbakadragandet, men tjänstemän i Erdogans regerande AK-parti hade förra året sagt att regeringen överväger att dra ut mitt i en tvist om hur man kan bromsa växande våld mot kvinnor.

”Garantin för kvinnors rättigheter är de nuvarande reglerna i våra stadgar, främst vår konstitution. Vårt rättssystem är dynamiskt och tillräckligt starkt för att implementera nya regler efter behov, ”sade minister för familj, arbete och socialpolitik Zehra Zumrut på Twitter, utan att ange skäl för flytten.

Konservativa hade hävdat att stadgan skadar familjenhet, uppmuntrar skilsmässa och att dess hänvisningar till jämställdhet användes av HBTQ-samhället för att få bredare acceptans i samhället.

Read: Turkiets Erdogan avslutar det europeiska fördraget om våld mot kvinnor

Oppositionens kraftvärmeparti kritiserade flytten.

Gokce Gokcen, vice ordförande för kraftvärme som ansvarar för de mänskliga rättigheterna, twittrade att övergivandet av fördraget innebar att “hålla kvinnor i andra klass och låta dem dödas”. Turkiet hade diskuterat en möjlig avgång efter att en tjänsteman i Erdogans parti tog upp fördraget 2020.

Sedan dess har kvinnor gått ut på gator i Istanbul och andra städer och uppmanat regeringen att hålla sig till konventionen.

Ökande femicide

Turkiet är inte det första landet som går mot att riva överenskommelsen. Polens högsta domstol granskade pakten efter att en regeringsmedlem sa att Warszawa skulle upphöra med fördraget, som den nationalistiska regeringen anser vara för liberalt.

Våld i hemmet och kvinnodöd är fortfarande ett allvarligt problem i Turkiet. Erdogan har fördömt våld mot kvinnor och har bland annat sagt den här månaden att hans regering skulle arbeta för att utrota våld mot kvinnor. Men kritiker har sagt att hans regering inte har gjort tillräckligt för att förhindra kvinnodödande och våld i hemmet.

Keep Reading: Pakistan kommer att invända mot två indiska vattenprojekt i vattensamtal

Turkiet lagrar inte officiell statistik om femicid. Världshälsoorganisationens data har visat att 38 procent av kvinnorna i Turkiet utsätts för våld från en partner under sin livstid, jämfört med cirka 25 procent i Europa. Förra året mördades 300 kvinnor i Turkiet enligt rättighetsgruppen We Will Stop Femicide Platform

Ankara har vidtagit åtgärder som att märka personer som är kända för att tillgripa våld och skapa en smartphone-app för kvinnor för att varna polisen, som har laddats ner hundratusentals gånger. Erdogans beslut kom efter att han avslöjade rättsliga reformer denna månad som han sa skulle förbättra rättigheter och friheter och hjälpa till att uppfylla EU. Turkiet har varit en kandidat för att gå med i blocket sedan 2005, men tillgångsförhandlingarna har stoppats på grund av politiska skillnader och Ankaras rekord om mänskliga rättigheter.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *