Premiärminister Imran Khan:Indien måste göra ett första steg för att normalisera banden

Premiärminister Imran Khan:Indien måste göra ett första steg för att normalisera banden

Premiärminister Imran Khan:Indien måste göra ett första steg för att normalisera banden

Premiärminister Imran Khan:Indien måste göra ett första steg för att normalisera banden
Premiärminister Imran Khan:Indien måste göra ett första steg för att normalisera banden

Premiärminister Imran Khan sa på onsdagen att Indien måste göra det första steget för att normalisera banden med Pakistan.

“Vi försöker, men Indien skulle behöva ta det första steget och såvida det inte gör det kan vi inte gå vidare”, sade Khan medan han invigde den första upplagan av den tvådagars säkerhetsdialog i Islamabad som värd för National Security Division i samarbete med statligt finansierade tankesmedjor.

Premiärministern utarbetade emellertid inte vad han förväntade sig Indien skulle göra som det första steget för att återuppta banden.

Read: Pakistans arméchef säger att det är dags att begrava det förflutna med Indien

De ständigt spända relationerna mellan de två länderna, som har utkämpat tre krig, förutom att delta i flera episoder av begränsad konflikt, för att citera orden från PM Khan, drabbades av en “sammanbrott” efter att Indien med våld och olagligt annekterade den ockuperade Jammu och Kashmir den 5 augusti. , 2019.

De två länderna fick dock en överraskning förra månaden genom att meddela återupptagande av eldupphör vid Line of Control (LoC) efter en “hotline-kontakt” mellan generaldirektörerna för militära operationer i de två länderna. Många tror att överenskommelse möjliggjordes genom en backchannel, även om pakistanska tjänstemän förnekar det starkt.

Imran säger att Kashmirfrågan är ensam irriterande mellan två länder

Ingen överträdelse har sedan dess rapporterats vid LoC och viktigare har det skett en synlig minskning av retoriken från båda sidor. Premiärminister Khans tal vid Islamabad Dialogue var också utan den vanliga kritiken av den indiska regeringen, som han tidigare hade jämfört med nazisterna i Tyskland, och dess handlingar, särskilt i Kashmir.

I en uppenbar förklaring av tonförändringen sa premiärministern att Pakistan inte helt kunde utnyttja sin geo-ekonomiska potential om den inte förbättrade sina band med grannar genom att stärka handelsförbindelsen och skapa fred i regionen.

Read: Uppgången i digitala transaktioner i Pakistan

Herr Khan sa att Kashmirfrågan var den ensamma irriterande som stod i vägen för bättre band mellan Pakistan och Indien. “Vi måste se hur vi kan lösa det genom dialog och etablera förbindelser som civiliserade grannar”, sade premiärministern vidare.

Fred, sade han, skulle gynna båda länderna. “Om fattigdomen måste utrotas bör våra handels- och ekonomiska band vara starka utöver större anslutningsmöjligheter”, hävdade han. Indien, sade Khan, kunde få tillgång till resursrika Centralasien om det fanns fred.

Han berörde också ansträngningarna för fred i Afghanistan och sa att det fanns ett hopp för politisk lösning av den långvariga konflikten efter mycket lång tid. Han noterade samtidigt att det fortfarande fanns enorma utmaningar i vägen för fred i Afghanistan. ”Ingen ska underskatta hur svårt det är. Det finns fortfarande många utmaningar, fortsatte han.

Pakistan deltar i ett möte med den ”utökade trojkan” om afghansk fred som hålls på torsdag i Moskva. Under tiden förbereder USA sig för att inrätta en regional kompakt om Afghanistan, vars möte sannolikt kommer att hållas nästa månad.

Fredsförhandlingarna mellan Taliban och den afghanska regeringen som för närvarande pågår i Doha är stillastående och mycket av den diplomatiska insatsen är för närvarande inriktad på att påskynda processen och uppnå någon form av förståelse före tidsfristen den 1 maj för truppers tillbakadragande i avtalet mellan USA och Taliban, undertecknat i februari 2020.

Premiärministern efterlyste också en omfattande och utökad syn på nationell säkerhet mot bakgrund av framväxande icke-traditionella hot som klimatförändringar, livsmedelssäkerhet och ekonomisk säkerhet.

Herr Khan lanserade vid detta tillfälle också en policyrådsportal, som har utvecklats av den nationella säkerhetsavdelningen för att engagera över 100 tankesmedjor och den akademiska världen över politisk utformning.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *