Pakistans arméchef säger att det är dags att begrava det förflutna med Indien

Pakistans arméchef säger att det är dags att begrava det förflutna med Indien

Pakistans arméchef säger att det är dags att begrava det förflutna med Indien

"<yoastmark

Pakistans arméchef säger att det är dags att begrava det förflutna med Indien. Mäktiga arméchef har uppmanat ärkerivalerna Indien och Pakistan att “begrava det förflutna” och gå mot samarbete, en överture mot New Delhi som följer på ett oväntat gemensamt vapenstillståndsmeddelande förra månaden mellan de två ländernas militärer.

General Qamar Javed Bajwa betonade dock att bördan var för Indien att skapa en “gynnsam miljö” och sade att USA hade en roll att spela för att stoppa regionala konflikter.

”Vi känner att det är dags att begrava det förflutna och gå framåt,” sa Bajwa på torsdag medan han talade till en samling forskare och experter som diskuterade nationella säkerhetsfrågor vid ett seminarium i huvudstaden Islamabad.

Read: Uppgången i digitala transaktioner i Pakistan

“Men … vår granne (Indien) kommer att behöva skapa en gynnsam miljö, särskilt i det indiska ockuperade Kashmir”, sa han och hänvisade till den del av det Himalaya-territoriet som Indien administrerar.

Oupplösta tvister mellan de två sydasiatiska kärnkraftsrivalerna “drar denna region tillbaka till sumpen av fattigdom och underutveckling”, sa Bajwa vid konferensen för att lyfta fram den pakistanska regeringens nya säkerhetspolitik.

Det kom ingen omedelbar kommentar från Indien.

Pakistans mäktiga armé har styrt landet i nästan hälften av sin 73-åriga existens, och militären har länge kontrollerat utrikes- och säkerhetspolitiken.

Den omtvistade regionen Himalaya i Kashmir är uppdelad mellan Pakistan och Indien men hävdas av båda i sin helhet. De två länderna har kämpat två av sina tre krig över Kashmir sedan de fick självständighet från Storbritannien 1947.

Read More: Pakistan’s PM fears civil war if no peace deal in Afghanistan

Förhållandena försämrades 2019 efter att New Delhi avskaffat sin del av Kashmir den speciella status som den länge hade enligt den indiska konstitutionen.

Bajwa sa att den ekonomiska potentialen i Syd- och Centralasien “för alltid varit gisslan” för tvisterna mellan Indien och Pakistan.

Read : Pakistan ger ytterligare en förlängning av helikopteravtalet med Turkiet

”Det är viktigt att förstå att utan lösningen av Kashmir-tvisten på fredliga sätt, kommer processen för subkontinentala tillnärmning alltid att vara mottaglig för spårning,” sade han.

Bajwas kallelse kom efter att arméerna i de två länderna släppte ett sällsynt gemensamt uttalande den 25 februari, där man meddelade ett eldupphör längs deras de facto-gräns i Kashmir, känt som Line of Control (LoC), efter att ha utbytt dödlig eld hundratals gånger på senare tid månader.

USA välkomnade omedelbart flytten och uppmuntrade de två att “fortsätta bygga på dessa framsteg”. Bajwa sa att Pakistan hade “hopp” i form av president Joe Bidens nya administration, som han sade skulle kunna hjälpa till att underlätta fred i regionen.

Vid talet talade också den pakistanska utrikesministern Shah Mahmood Qureshi, som sa “om Indien tog ett steg framåt för fred kommer Pakistan att ta två”. Han hävdade emellertid att “Indien valde att ta flera steg bakåt … (med) Sydasien återigen vacklade på randen”.

Pakistan vill att Indien ska vända om 2019 års drag under vilken New Delhi avskaffade Kashmirs semi-autonoma status och införde en massa administrativa förändringar genom nya lagar, vilket berör ilska på båda sidor av gränsen. Indien anklagar Pakistan för att beväpna och utbilda antiindiska rebeller i Kashmir och också hjälpa dem genom att ge skjutvapen som skydd för invasioner till den indiska sidan, en avgift som Pakistan förnekar. Rebeller i indiskt administrerade Kashmir har kämpat mot indiens styre sedan 1989.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *