Pakistan kommer att invända mot två indiska vattenprojekt i vattensamtal

Pakistan kommer att invända mot två indiska vattenprojekt i vattensamtal

Pakistan kommer att invända mot två indiska vattenprojekt i vattensamtal

"<yoastmark

Pakistan kommer att invända mot två indiska vattenprojekt i vattensamtal. kommer att diskutera en rad frågor inom ramen för Indus Waters-fördraget, inklusive invändningar mot utformningen av Pakal Dul och nedre Kalnai vattenkraftverk under ett möte med Permanent Indus Commission (PIC) i New Delhi nästa vecka, sade utrikesministeriet på fredag .

Vid samtalen på tisdag och onsdag kommer Pakistans delegation, ledd av Indus Waters-kommissionär Meher Ali Shah, att inkludera tjänstemän från berörda avdelningar, berättade utrikesministeriets talesman, Zahid Hafeez Chaudhri, en nyhetsinformation varje vecka här.

Enligt bestämmelserna i Indus Waters-fördraget, 1960, är ​​Permanent Indus Commission skyldig att sammanträda minst en gång om året. Nästa möte den 23-24 mars är kommissionens 116: e session. Forumet diskuterar de vattenrelaterade frågor som faller under 1960-fördraget.

Read: Indien måste göra ett första steg för att normalisera banden

Under mötet sa talesman Zahid Hafeez Chaudhri till journalister att Pakistan skulle diskutera en rad frågor med Indien, inklusive “våra invändningar mot utformningen av Pakal Dul och nedre Kalnai vattenkraftverk”. Som svar på en förfrågan sa Chaudhri att Pakistan alltid har betonat behovet av en meningsfull dialog och fredlig lösning av alla utestående tvister med Indien, inklusive kärnfrågan om Jammu och Kashmir.

På frågan om Indiens utrikesministerns uttalande angående meningsfull dialog mellan Pakistan och Indien, sa Chaudhri att sådana uttalanden inte var till hjälp för att lösa tvisterna som var ett hinder för vägen för fred och stabilitet i regionen. ”Jammu och Kashmir är en internationellt erkänd tvist och kärnfrågan mellan Indien och Pakistan. Pakistan har alltid betonat behovet av en meningsfull dialog och fredlig lösning av alla utestående tvister med Indien, ”hävdade han.

Han sa att Kartarpur-initiativet från Pakistan trots flera utmaningar och återkomst av den fångade indiska piloten Abhinandan efter nedskjutningen av två indiska stridsflygplan från Pakistans flygvapen också var ett tecken på Pakistans önskan om varaktig fred i regionen.

”Det åligger därför Indien att skapa den möjliggörande miljön som är nödvändig för ett” meningsfullt engagemang ”. Den nuvarande situationen i IIOJK är varken hållbar eller acceptabel. Indien måste vidta korrigerande åtgärder i IIOJK för att gå framåt, ”påpekade han.

Talsmannen sade att Pakistan Cricket Board (PCB) är i kontakt med Indien i frågan om Cricket World Cup. Chaudhri påminde om att tillhandahållande av säkerhet till spelarna är värdlandets ansvar.

Afghansk Fred

Talsmannen sade att ett möte om den afghanska fredsprocessen pågår i Moskva där företrädare för USA, Ryssland, Qatar, Afghanistan och Pakistan deltar. Pakistans särskilda representant för den afghanska processen Muhammad Sadiq representerar Pakistan.

Talsmannen uppmanade alla afghanska sidor att arbeta tillsammans för en inkluderande, bredbaserad och omfattande politisk lösning. Han stödde också ett ordnat och ansvarsfullt tillbakadragande av utländska trupper från Afghanistan “eftersom ett kraftigt tillbakadragande skulle skapa ett va.

News: Pakistans arméchef säger att det är dags att begrava det förflutna med Indien

Om Pakistans syn på relationerna mellan USA och Kina sa talesmannen för utrikesministeriet att Islamabad åtnjöt vänliga och samarbetsvilliga relationer med både Peking och Washington. “Kina är Pakistans tidstestade och strategiska samarbetspartner för alla väder,” sa han. “Pakistan har också ett långvarigt omfattande partnerskap med USA baserat på konvergens av intressen i en rad olika frågor,” tillade han.

Talsmannen nämnde rollen som en bro som Pakistan spelade mellan USA och Kina tidigare och sade: “Pakistan fortsätter att driva politik som främjar samarbete, fred och stabilitet i regionen och bortom.” Talsmannen sade att frågan om viseringar diskuterades i detalj under besöket av den kuwaitiska utrikesministern i Pakistan och tillade att båda länderna betonade behovet av att lösa denna fråga snart.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *