Kina dominerar Pentagons chefs första Indien-besök

Kina dominerar Pentagons chefs första Indien-besök

Kina dominerar Pentagons chefs första Indien-besök

"<yoastmark

Kina dominerar Pentagons chefs första Indien-besök. Pentagons chef Lloyd Austin berömde Indiens växande band med “likasinnade partners” när han höll samtal i New Delhi på lördag som förväntades domineras av delat larm om Kina. Indien är en viktig amerikansk partner i Asien och Stillahavsområdet och Austins två dagars resa är New Delhis första ansikte mot ansikte möte med president Joe Bidens administration.

Read: Turkiet drar sig ur fördraget som skyddar kvinnor från våld

Det följer samtal mellan de bästa amerikanska och kinesiska tjänstemännen i Alaska som avslutades på fredagen och som en högre Washington-tjänsteman beskrev som “tuff och direkt”. Innan Indien besökte Austin och USA: s utrikesminister Antony Blinken Japan och Sydkorea, två andra viktiga partner i regionen som irriteras av kinesiska aktiviteter.Det följde det första toppmötet för Quad-ledarna, en fyrvägsallians mellan USA, Japan, Australien och Indien, som ses som ett skydd mot Kina.

READ MORE: Kurulus Osman Season 3 Episode 1.. Release Date, Cast Name & Summary Plot

‘Delade mål’

Austin anlände till New Delhi sent på fredagen och höll samtal med premiärministern Narendra Modi och den nationella säkerhetsrådgivaren Ajit Doval. Austin “berömde Indiens ledarroll i Indo-Stillahavsområdet och det växande engagemanget med likasinnade partners i hela regionen för att främja delade mål”, sade Pentagons talesman John Kirby.

Read: Turkiets Erdogan avslutar det europeiska fördraget om våld mot kvinnor

”De två sidorna bekräftade sitt åtagande att främja en fri och öppen regional ordning. Båda sidor utbytte perspektiv på delade utmaningar som regionen konfronterade och åtagit sig att ytterligare stärka sitt breda och robusta försvarssamarbete, säger Kirby. Inte heller omnämna Kina direkt, tweetade Modi att “Indien och USA är engagerade i vårt strategiska partnerskap som är en kraft för globalt gott.”

Historiskt taggig

Austin skulle möta utrikesminister S Jaishankar och försvarsminister Rajnath Singh på lördag. Han kan ta upp frågan om mänskliga rättigheter i Indien, med en andra högt uppsatt amerikansk tjänsteman som kallar frågan “en viktig del av Biden-administrationens försvars- och utrikespolitik”. Förhållandena mellan USA och Indien har historiskt varit taggiga men delade betänkligheter om Kina förde dem närmare varandra under Modi och tidigare USA: s president Donald Trump.

Detta accelererade efter att 20 indiska soldater och fyra kinesiska trupper dog i juni förra året i en kollision vid deras omtvistade gräns högt i Himalaya. De kärnvapenade asiatiska jättarna skickade sedan tusentals extra trupper till gränsen, även om spänningarna har lindrats något med en tillbakadragning från ett stridningsområde. Peking har irriterat New Delhi med sitt stöd för ärkerivalen Pakistan, liksom kinesiska investeringar i Indiska oceanen som Indien ser som sin bakgård.

Indien och Kina har också engagerat sig i en strid med “vaccindiplomati” och tävlat om att förse andra länder med koronavirusskott för att säkerställa goodwill och inflytande.

‘Major Defense Partner’

År 2016 utsåg USA Indien till ”Major Defense Partner”, och de har sedan dess undertecknat en rad erbjudanden som underlättar överföringen av avancerat vapen och fördjupat det militära samarbetet. Amerikanska försvarsföretag har bläckt miljarder dollar i affärer för att leverera militär hårdvara, inklusive helikoptrar, under Indiens 250 miljarder dollar modernisering av sina väpnade styrkor.

Men Ryssland är Indiens största vapenleverantör och New Delhi gick 2018 med på att köpa 5,4 miljarder dollar av Moskvas S-400-missilförsvar, även om detta kan leda till USA: s sanktioner. Austins besök så snart efter att Biden tillträdde “visar den prioritet Washington tilldelar New Delhi”, säger Manoj Joshi från Indiens Observer Research Foundation. ”Vårt förhållande med USA på militärsidan har förbättrats enormt och USA har hjälpt oss i vår konfrontation med Kina,” sa Joshi till AFP.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *